Strážnická vinařská oblast [ Vinařská oblast ]

Strážnická vinařská oblast leží na svazích Bílých Karpat. Výhodou oblasti je jílovitá půda, která dokáže zadržet vodu a dává révě vláhu i v teplých suchých dnech. Rozloha Strážnické vinařská oblasti je 600 ha. V minulosti se tu pěstovala i odrůda Kadarka bílá, zvaná Frašták. Z dnešních odrůd révy vinné dosahuje nejvyšší kvalitu Rulandské bílé, ale vysoce hodnocené je i Rulandské šedé, Muller-Thurgau a Chardonnay.

Město Strážnice má mnoholetou tradici v pěstování i výrobě vína. Vždy to bylo středisko obchodu, protože Strážnice mělo mnoho výsad při čepování vína ve městě.

Dalším známým vinařským střediskem oblasti je obec Blatnice pod sv. Antonínem, kde se vyrábí proslulé známkové víno Blatnický Roháč.

Strážnická vinařská oblast - vinařské obce
Blatnice, Blatnička, Boršice u Blatnice, Hroznová Lhota, Hrubá Vrbka, Kněždub, Kozojídky, Lipov, Louka, Ostrožská Lhota, Petrov, Radějov, Strážnice, Sudoměřice, Tasov, Tvarožná Lhota, Uherský Ostroh, Veselí nad Moravou, Vnorovy

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ