Obec Barchov navázala partnerství s ukrajinskou obcí Pylipets

Našli jsme se, prostřednictvím Krajského úřadu, starosta obce je sám kontaktoval. Bylo to s největší pravděpodobností z důvodu, že obec blízko nich má partnerské město Nové Město na Moravě a oni také hledali partnera v České republice. Vysočina je partnerskými města mnohem více proslulá.

V kontaktu jsme začali být letos v únoru. Ale následnými prezidentskými volbami na Ukrajině, kontakt na několik měsíců ustal, protože starosta měl zablokovaný Facebook a na email nereagoval. Obrátila jsem se na Krajský úřad, ti je kontaktovali a od července jsme byli zase v kontaktu. Následně jsem je v polovině července pozvala k nám na Posvícení. Moc jsem tomu nevěřila, že skutečně přijedou, ale přijeli - sice o den dříve, než bylo domluvené, asi se moc těšili :)))

Návštěva probíhala spíše oficiálně, měli velký zájem o naše současné projekty a investice, hodně času jsme strávili na úřadě, kde jsem jim ukazovala naše rozdělané projekty a projekty, které jsme dokončili. Prošli jsme si obec, hodně je zajímalo třídění odpadu, protože s tím mají na Ukrajině problém... Také se zajímali o čistírnu odpadních vod, Barchov má vlastní čistírnu a o rekonstrukci komunikace, kterou jsme dokončili před pár měsíci. V sobotu jsme měli oslavy Posvícení, to se jim také moc líbilo. Oslav se účastnila i paní senátorka. Nepřijeli sem za "zábavou", ale načerpat nové poznatky, myšlenky atd.

Iveta Krebsová, starostka Obce Barchov

DALŠÍ INFORMACE: MAS Železnohorský region

Zveřejněno 04.09.2019 v 09:38 hodin

Hravé odpoledne na farmě Apolenka - Den pro celou ...