Pardubický kraj koordinuje pomoc postiženým povodněmi

Na výzvu hejtmana Pardubického kraje Romana Línka, aby obce, podniky a další subjekty pomohly postiženým povodněmi již zareagovalo mnoho lidí. Na koordinační linky pomoci se obracejí především starostové obcí, kteří většinou nabízejí pomoc finanční. Kromě té ale posílají do postižených oblastí i dezinfekční prostředky, vysoušeče a dobrovolné hasiče.
"První obcí, která s takovou nabídkou přišla a také ji zrealizovala je obec Lichkov. Její konkrétní pomoc směřovala do Roudné v okrese České Budějovice", řekl radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova Petr Šilar.
Klíčem pro výběr obcí, které pomoc potřebují, je seznam postižených měst a obcí. Ten postižené kraje průběžně aktualizují. Starostové v Pardubickém kraji také vyhledávají obce, které je spojují např. názvem, počtem obyvatel nebo podobnou kulturní či přírodní památkou. Příkladem může být právě realizovaná pomoc Úhřetické Lhoty postižené obci Lhota nad Labem v Ústeckém kraji.
"Na koordinační linky se obracejí i jednotlivci, kteří chtějí pomoci s odklizením povodňových škod. Ty Pardubický kraj odkazuje na oblastní charity, které dobrovolníky organizují. Např. dnes odjíždí skupina dobrovolníků do Berouna", řekl tajemník Bezpečnostní rady Pardubického kraje Aleš Boňatovský.
Koordinační linky pomoci v Pardubickém kraji jsou stále v provozu. Připomínáme jejich čísla:
Telefon: 040 / 60 26 243 (od 7,30 do 16,00 hod. v pracovní dny)
040/ 60 26 248
Fax: 040 / 60 26 386 (kdykoli)
E-mail: pomoc@pardubickykraj.cz
Mobil: 0724 / 49 60 49