Turistický infoservis

VEŠKERÉ PODROBNÉ INFORMACE, MAPY A PROPAGAČNÍ MATERIÁLY K DOSTÁNÍ:
- na obecních úřadech mikroregionu
- v sídle svazku obcí ve VIC Ráby 151
- v infocentru Děda Vševěda v Perníkové chaloupce v Rábech
www.pernikova-chaloupka.cz

Informace o konaných akcích a další zajímavosti z okolí regionu v sekci aktuality z kraje a na www.vychodni-cechy.info

ZDE NAJDETE ZAJÍMAVOSTI, KTERÉ BYSTE V REGIONU NEMĚLI MINOUT.

Historické památky

Hrad Kunětická hora - mohutný pozdně gotický hrad na Kunětické hoře tvoří impozantní dominantu a symbol zdejšího kraje. Až do husitských válek byla Kunětická hora v majetku blízkého Opatovického kláštera. Hrad dal postavit v letech 1421 - 1423 hejtman Diviš Bořek z Miletínka a přenesl na něj správní středisko z Opatovic nad Labem. Na konci 15. a v první polovině 16. století jej Pernštejnové proměnili v důmyslně opevněný mohutný hrad. V r. 1645 hrad dobyla a vypálila švédská vojska. Hrad už nikdy nebyl obnoven. Objekt pak silně narušila těžba lomového kamene v 19. století. Do dnešní doby se zachovala část unikátního opevňovacího systému s pásy hradeb, zesílenými baštami a dělostřeleckými rondely. Jádro hradu tvoří rekonstruovaný palác s uzavřeným vnitřním nádvořím, vysokou kruhovou věží a samostatně stojící kaple sv. Kateřiny. Hradní věž je nejvyšším místem v okolí a nabízí jedinečné průhledy od hladin polabských rybníků až do Krkonoš. Prostory hradního paláce slouží výstavním účelům, rozlehlé vnitřní nádvoří vytváří v turistické sezóně romantickou kulisu skupinám historického šermu či ukázkám výcviku dravých ptáků. Kunětická hora je také významnou lokalitou zoologickou a botanickou, bohatým a chráněným nalezištěm četných druhů živočichů a rostlin.

Opatovický kanál - začíná u Opatovic a končí u Semína, kde vrací labskou vodu zpět do Labe. Tento kanál byl vybudován Pernštejny v letech 1498 až 1514. Kromě napájení rybníků tehdy poháněl několik mlýnů, hamrů a valch v rámci pardubicko-bohdanečské rybniční soustavy. Kanál je dlouhý 32,7 km a jeho šířka je od 1,5 do 15 m. Jedná se o významné technické dílo ranné renesance a je to technická památka. Zachovalé mosty přes Opatovický kanál ze 16. století lze spatřit v Opatovicích nad Labem a Starých Ždánicích.

Srch - renesanční památkou je tzv. Vodárna, pocházející z r. 1515, kterou zde nechali postavit páni z Pernštejna. Vodárnu najdeme u stavení čp. 11 v Srchu. Tento klenutý sklep byl vybudován nad pramenem, který ani v tuhých zimách nezamrzal. Ze studny byla voda odváděna dřevěným potrubím (i pod řekou Labe) do kašny na pardubickém náměstí a do zámku.

Příroda

Životní prostředí příměstských aglomerací a obcí v blízkosti větších měst nedisponuje takovou mírou rozmanitosti, jako volná příroda. Lze ji však lépe využít. S kvalifikovaným a citlivým přístupem lze krajinu dotvořit k potřebě a vyžití obyvatel daného území pro tvorbu odpočinkových aktivit. Okolní krajina je značně zemědělsky využívaná a je zde malé procento původních lesních porostů a přirozených vodních ploch. Dané území skýtá do budoucna možnost k využití obnovitelných zdrojů energie v podobě tvorby biomasy. V současné době je kladen důraz na likvidaci starých ekologických zátěží, likvidaci odpadních vod a čištění vodních ploch.

V rámci partnerství je potřeba rozšířit spolupráci s neziskovými organizacemi a zájmovými sdruženími na území mikroregionu vzhledem ke společnému postupu při obnově a péči o krajinu a okolní životní prostředí. Důraz musí být kladen především na rozšířenou ekologickou výchovu mladé generace.

Region leží v úrodném Polabí, čímž je dán jeho jednotný charakter území - převážně rovinatý terén s převažujícími zemědělskými plochami, místy lesními plochami. Výraznými dominantami regionu je Kunětická hora se stejnojmenným hradem. Vrchol této znělcové hory vystupuje 82 m nad okolní rovinatou krajinou. V oblasti není vyhlášeno žádné chráněné krajinné území pouze přírodní rezervace - Baroch ležící jižně od obce Hrobice . Dále se na území nachází několik přírodních památek např. Hrozná, Tůň u Hrobic.

Hrozná - Přírodní památka Hrozná leží na pravém břehu Labe v blízkosti obce Opatovice nad Labem. Tato přírodní památka byla vytvořena regulací hlavního koryta Labe v roce 1910. Tvoří ukázku přirozených společenstev živočichů a rostlin v Polabí. Okolo ramene jsou typické břehové porosty vrb a topolů.

Tůň u Hrobic - přírodní památka Tůň u Hrobic leží na pravém břehu Labe mezi elektrárnou v Opatovicích a obcí Hrobice. Staré Labské rameno, které tvoří toto chráněné území, představuje ukázku zbytku polabské krajiny.
Libišanské louky - chráněné slatinné louky a rákosiny (11,94 ha). Známa botanická lokalita.

Písník u Opatovic - jedna z posledních chráněných lokalit výskytu sysla obecného ve východních Čechách. Vytěžením štěrkopísku vznikl krásný rekreační areál, který je již desítky let využíván obyvateli Hradecka a Pardubicka k přírodnímu koupání.

Celou oblast regionu tvořily původně lesní porosty. Většinu ploch území zaujímaly na výživnějších půdách dubohabrové lesy a podél vodních toků listnaté lužní lesy a olšiny. Vytvoření bezlesých ploch (orné půdy, luk a pastvin) bylo výhradně důsledkem lidské činnosti. Květena dnes čítá téměř jeden a půl tisíce vyšších rostlin. Mimořádně významný soubor zdejší květeny představují vodní rostliny, vyskytující se na rybnících a slepých ramenech vodních toků, především Labe. Východní Polabí je na ně nejbohatším územím v celé České republice. Hojně se vyskytující např. okřehek hrbatý a trojbrázdný, stulík žlutý, orchideje - prstenec májový, kruštík širokolistý a další.

Řeka Labe a její přítoky jsou domovem většího počtu ryb, běžné jsou okoun obecný, štika obecná, cejn velký a mnoho dalších. V rybnících je přirozeně chován kapr obecný, štika, lín a candát. Z významnějších obojživelníků zde žije mlok skvrnitý, blatnice skvrnitá. Z území mizí některé druhy dříve běžně se vyskytující např. - vodouš rudonohý, chřástal polní, sýček obecný, konipas luční, sova pálená. Oblast se řadí mezi přední regiony ČR především z hlediska bohatosti druhů ptáků. Z ornitologického nálezu celostátního významu je nutné zmínit výskyt potápnice letní či potápnice severní.

Evropsky významných lokalit, které se vyskytují na území MAS, v rámci Soustavy chráněných území Natura 2000 v České republice, je navržena k zapsání do národního seznamu 1 - Kunětická hora /Celé území Kunětické hory je významnou entomologickou lokalitou, výskyt vzácných druhů vázaných na staré ovocné stromy/. Na daném území je navržena 1 ptačí oblast - Komárov /zasahuje na KÚ obcí Dašice, Časy/.

Zajímavosti regionu

Muzeum Perníku - vzniklo ve zprovozněném multifunkčním objektu původního lesního zámečku v Rábech. Jedná se o rozvíjející se stálou expozici na téma perník. Je zde vytvořen unikátní výstavní okruh, stálé expozice, možnosti tvorby perníku pro děti. Funguje zde také TIC Děda Vševěda. I venkovní okolí objektu je tématicky ztvárněno k tématu. V objektu jsou výstavní a jednací sály, pořádají se zde tématické akce a divadelní produkce. V objektu Muzea perníku je sídlo Perníkového hejtmanství, které má totožné hranice s Pardubickým

Golf Resort Kunětická hora - nově budovaný sportovně rekreační areál v prostoru bývalých odkališť Opatovické elektrárny. Rozsáhlou rekultivací bylo dosaženo návratu těchto území do přírodně využitelných lokalit při zlepšení stavu životního prostředí. V areálu vzniklo golfové hřiště mezinárodních parametrů s veškerým zázemím (klub, hotel, prodejna golfových potřeb) a dále doplňková sportoviště - zpevněné sportovní plochy, stezky pro brusle a kola, atd. Areál se stále rozvíjí.

Přístaviště výletního parníku Arnošta z Pardubic - přístaviště je vybudováno v Kuněticích u výletní restaurace U Přívozu, v místech bývalého přívozu. Jedná se o výchozí místo pro turistiku a cykloturistiku v okolí Kunětické hory. Plavba parníkem je právem považována za nevšední zážitek. Parník jezdí na trase Kunětice - Pardubice (domovské kotviště) - Srnojedy.

Stáj HASÁK v Hrobicích zajišťuje vyjížďky na koních po okolí. Pravidelně pořádá jezdecké závody.
Stáj Zlatá podkova v Rábech - veřejná jízdárna se nachází v Rábech, přímo pod Kunětickou horou. Zajišťuje vyjížďky po okolí.

Jezdecký klub ve Starých Ždánicích - nabízí veškerý servis a zázemí pro jezdce organizované v jezdeckém klubu. Vyjížďky jsou možné jak v areálu klubu, tak v přírodním okolí.

VIC Ráby - vzdělávací a informační centrum v Rábech poskytuje veškerý servis pro pořádání vzdělávacích a společenských akcí, vč. ubytování a stravování. Nachází se zde sídlo Svazku obcí pod Kunětickou horou a Sdružení obcí pod Kunětickou horou.