MAS Region Kunětické hory

MAS Region Kunětické hory byla založena v roce 2005 s právním statutem občanského sdružení. Od roku 2014 je právní statut změněn na zapsaný spolek.

Projekty jsou realizovány metodou LEADER, jež je založena na spolupráci subjektů ze všech sektorů života regionu (obce, podnikatelé v zemědělství, v cestovním ruchu, ve službách, zájmová sdružení, spolky, školy....) formou komunitního plánování, což je tvorba a realizace projektů na základě spolupráce zástupců všech aktivních subjektů a všech složek obyvatel (děti, mládež, ekonomicky aktivní, senioři).

MAS (místní akční skupina)Region Kunětické hory působí v Pardubickém kraji na území okresu Pardubice. Zahrnuje území dvou svazků obcí a je venkovskou oblastí v dosahu krajského města Pardubice. Rovinatý reliéf krajiny v okolí řek Labe a Loučná vybízí ke sportovně relaxační činnosti obyvatel i turistů.
Krajině dominuje středověký hrad Kunětická hora, k němuž směřuje většina cest za odpočinkem. Na úpatí Kunětické hory, v Rábech, se nalézá Muzeum perníku. Zde je i sídlo Perníkového hejtmanství. Území je protkáno hustou sítí cyklotras a cyklostezek, jenž je stále rozšiřována. Nechybí ani podrobný turistický informační systém a odpočinkový mobiliář po trasách. Pro letní relaxaci nabízí území mnoho možností přírodního koupání v místních písnících.

Rovinatá krajina v blízkosti dvou řek je jako stvořena pro vznik široké škály relaxačních činností. Běh, jízda na in-line bruslích a kolech, projížďky na koních, přírodní koupání, rybaření, golf. Na tyto aktivity navazuje vznik aktivit doprovodných, tj. vznik infocenter, půjčoven sportovního náčiní, především kol, veřejně přístupných sportovišť a relaxačních zón.
Spolupráce se zakladateli Muzea perníku a Perníkového hejtmanství spočívá v ojedinělé prezentaci regionu, jako regionu perníku. Muzeum disponuje širokou nabídkou ucelených produktů zaměřenou na rodiny s dětmi, především Mařenky a Jeníčky.
Rozvoj regionu v oblasti cestovního ruchu, především rozšíření a zkvalitnění nabídky jeho produktů, jde ruku v ruce s restrukturalizací zemědělství, ochranou přírody, separací odpadů, ekologickou výchovou, obnovou přirozených center obcí v souvislosti s novou výstavbou a návratem k tradičním životním hodnotám a jejich formám.

Důležité informace:

Jak se stát členem MAS Region Kunětické hory

Programové období 2014-2020:
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje (SCLLD)

Animace škol

VÝZVY

ZREALIZOVANÉ PROJEKTY:
Místní akční skupina MAS Region Kunětické hory aktivně spolupracovala v letech 2014-2015 na realizaci projektu "MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů", reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B6.00043. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Realizace projektů spolupráce - projekt, na kterém se v letech 2014-2015 podílela MAS RKH ve spolupráci s MAS Železnohorský region, MAS ORLICKO, Místní akční skupinou Lanškrounsko a MAS Chrudimsko.

Informační systém zdrojů regionu jako podpora udržitelného rozvoje regionu - Projekt byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

PROJEKTY V REALIZACI:
Projekt Zlepšení řídících a administrativních schopností MAS Region Kunětické hory, reg. č.: CZ.06.4.59/0.0/0.0/15_003/0001284 je realizován z Integrovaného regionálního operačního programu, specifický cíl 4.2. Posílení kapacit komunitně vedeného místního rozvoje za účelem Zlepšení řídících a administrativních schopností MAS, v rámci výzvy č. 6 Přípravné a provozní činnosti, provozní a animační činnosti MAS.

Venkov 21. století - Projekt se zaměřuje na zvyšování kvality udržitelného cestovního ruchu, jako rozvojového potenciálu pro ekonomický růst venkova 21. století.

KONTAKTNÍ ADRESA:

MAS Region Kunětické hory, z.s.
Husovo náměstí 790
533 04 Sezemice
Česko (CZ)

LOKALIZACE