Srch

Katastry obcí Srch, Hrádek a Pohránov jsou v území pod Kunětickou horou, severně od Labe, odkud pochází řada pravěkých archeologických nálezů. Nejstarší dnes známé nálezy lze datovat do mladší doby kamenné (5 500 až 4 200 před našim letopočtem), kdy u nás sídlily kultury pravěkých zemědělců. Historické počátky obcí neznáme. V písemných pramenech se poprvé vyskytují až v listině z r. 1436, kterou císař Zikmund Lucemburský zastavil část někdejšího majetku benediktinského kláštera v Opatovicích, kde se mezi tímto majetkem jmenují i vesnice Srch, Hrádek a Pohránov. Místní jméno Srch je podle filologů odvozeno od příjmení "Srch", což je doloženo v řadě středověkých pramenů a odvozovalo se buď od sršeň, nebo také znamenalo označení selského člověka. Místní jméno Pohránov bylo zřejmě uměle vytvořeno ze slovesa "pohráti", t. j. trochu žertovati, šaškovati, tropiti si žert. Místní jméno Hrádek evokuje představu nějakého opevněného místa.

MÍSTNÍ ČÁSTI OBCE

Obec Srch
Na jižní části někdejší návsi je situován pískovcový návesní kříž z r. 1890 s postranními plastikami a plastikou sv. Václava v čelním klenku. Kolem kříže je dochováno původní litinové oplocení. V sousedství stojí novější dřevěná zvonička, kde je zavěšen historicky cenný zvonek z r. 1771 s figurální výzdobou. V severní části obce vedle školy je umístěn pomník padlým. U stavení čp. 11 (nad školou) se nachází tzv. Vodárna, pocházející z r. 1515, kterou zde nechali postavit páni z Pernštejna. Z této studny byla voda odváděna dřevěným potrubím (i pod řekou Labe) do kašny na pardubickém náměstí a do zámku.

Obec Pohránov
se rozkládá nad rybníkem "Jezerem" při komunikaci od Srchu směrem na Hrádek.

Obec Hrádek
je rozložena na terenní vlně a může se pochlubit několika dobovými objekty domků. Z historie je nutno ještě připomenout "Královskou cestu" osázenou památečnými duby, která spojovala obec s Lázněmi Bohdaneč.
Poloha obcí, které leží severním směrem asi 7 km od Pardubic a jejich značný technický i stavební rozvoj přilákal a i nadále láká občany z poměrně širokého okolí k výstavbě rodinných domků. Centrem vesnic je Srch, kde je také sídlo OÚ. Obce dohromady čítají 879 obyvatel s celkovým počtem 334 popisných čísel (Srch 239, Pohránov 26, Hrádek 69). Přes všechny tyto obce vede komunikace k nedalekým písníkům, které se staly mekkou občanů z Pardubic a okolí.

LOKALIZACE

SOUŘADNICE WGS-84

• Severní šířka: 50° 5´ 0.00¨
  • Východní délka: 15° 46´ 0.00¨