Ráby

Obec leží u paty Kunětické hory. Její historické počátky patří do r. 1777, kdy na návrh F. A. Raaba byly pozemky poplužního dvora Podhůří rozděleny mezi poddané a byla založena experimentální kolonizační vesnice Ráby. Dominantou v centru obce je kaple sv. Jana Nepomuckého se zvoničkou, jenž spolu s křížkem tvoří jednotnou kompozici. Obě památky pochází z r. 1821. Přilehlý les renesančního zámečku z r. 1863 byl dříve parkem a tvoří jej převážně cizokrajné dřeviny. V současné době je zde pohádkový areál a unikátní Muzeum perníku. Okolí obce je protkáno cyklostezkami, turistickými trasami i stezkami pro in-line bruslaře. Prohlídku okolí lze také absolvovat na koni. Sportovní víceúčelová hala s venkovními sportovišti nabízí kompletní servis.

Ráby 5
533 52 Staré Hradiště
  Zdeňka Morchová, starostka
tel: 606660225