Srch

Katastr obce Srch s místními částmi Hrádek a Pohránov se rozprostírá pod Kunětickou horou, odkud pochází řada pravěkých archeologických nálezů. Nejstarší dnes známé nálezy lze datovat do mladší doby kamenné, kdy zde sídlily kultury pravěkých zemědělců. V písemných pramenech se poprvé vyskytují v listině z r. 1436, kterou císař Zikmund Lucemburský zastavil část někdejšího majetku benediktinského kláštera v Opatovicích. V jižní části někdejší návsi v Srchu je situován pískovcový návesní kříž z r. 1890 s postranními plastikami a plastikou sv. Václava v čelním klenku. Kolem kříže je dochováno původní litinové oplocení. V sousedství stojí novější dřevěná zvonička, kde je zavěšen historicky cenný zvonek z r. 1771 s figurální výzdobou. V severní části obce vedle školy je umístěn pomník padlým. U stavení čp. 11 (nad školou) se nachází tzv. Vodárna, pocházející z r. 1515, kterou zde nechali postavit páni z Pernštejna. Z této studny byla voda odváděna dřevěným potrubím do kašny na pardubickém náměstí a do zámku. V Hrádku se zachovala alej "Královská cesta" osázená památnými duby, která spojovala obec s Lázněmi Bohdaneč. Pohránov se rozkládá nad rybníkem "Jezerem"
Obec Srch vytváří moderní klidovou lokalitu pro bydlení v dosahu města Pardubic s veškerým zázemím a službami pro místní obyvatele. Sportovní areál s funkčním zázemím patří k nejlepším v regionu.

Pardubická 100
533 52 Staré Hradiště
Ing. Panchártek, starosta
starosta@obecsrch.cz

Semináři pro pracovníky samospráv 28. 5. 2020 od 1 ...
Seminář je určený pracovníkům samospráv, především odborů a oddělení školství na téma: Samospráva a společné vzdělávání - Novela Vyhlášky 27/2016 Sb. o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných a Aktuality v oblasti fina ... [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 25.05.2020]

KVĚTEN v Železnohorském regionu
Máme před sebou jeden z nejkrásnějších měsíců v roce. Rádi vás pozveme do přírody Železných hor, která je v měsíci květnu nejsvěžejší a nejrozmanitější co se týče barev. Z důvodu koronavirové krize, kterou teď všichni zažíváme, jsou zrušeny všechny k ... [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 30.04.2020]

MAS RKH: Vyhlášení Výzvy MAS č. 13 z IROP
Dne 30. 4. 2020 byla vyhlášena 13.výzva MAS Region Kunětické hory-IROP-Sociální služby-III z Integrovaného regionálního operačního programu. Tato výzva je vyhlášena na základě Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro programové období 2014-2 ... [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 30.04.2020]

8. 5. 2020 bude Setkání Jeníčků a Mařenek u Perní ...
Tradiční Setkání Jeníčků a Mařenek u Perníkové chaloupky pod Kunětickou horou u Pardubic se uskuteční ve státní svátek 8. května 2020 od 10 do 16 hodin. Kvůli krizovému opatření proti šíření čínského moru bude ve velmi komorním duchu s účastí nejvýše ... [celý text] [Perníková chaloupka, zveřejněno 29.04.2020]

Zrušení dotačního programu "Podpora budování infra ...
Vážená paní, vážený pane, z pověření člena Rady Pardubického kraje René Živného Vám sděluji, že samospráva Pardubického kraje rozhodla na svém jednání dne 27. 4. 2020 usnesením č. R/2595/20 o zrušení dotačního programu Pk pro rok 2020 v oblasti c ... [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 28.04.2020]

Region Kunětické hory sobě!
Krizová situace nás naučila mnohému. Například tomu, že v některých ohledech je rozumné spoléhat sami na sebe. Protože silní lidé dělají silný region! [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 27.04.2020]

Online seminář pro podnikatele a živnostníky
dovolujeme si Vás pozvat na online seminář pro podnikatele a živnostníky, který se uskuteční 30. dubna 2020 od 15:00 hodin prostřednictvím aplikace Microsoft Teams. Na semináři vám budou představeny aktuální finanční i nefinanční podpůrné nástroje pr ... [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 27.04.2020]

Harmonogram uvolnění podnikatelských a dalších čin ...