Srch

Katastr obce Srch s místními částmi Hrádek a Pohránov se rozprostírá pod Kunětickou horou, odkud pochází řada pravěkých archeologických nálezů. Nejstarší dnes známé nálezy lze datovat do mladší doby kamenné, kdy zde sídlily kultury pravěkých zemědělců. V písemných pramenech se poprvé vyskytují v listině z r. 1436, kterou císař Zikmund Lucemburský zastavil část někdejšího majetku benediktinského kláštera v Opatovicích. V jižní části někdejší návsi v Srchu je situován pískovcový návesní kříž z r. 1890 s postranními plastikami a plastikou sv. Václava v čelním klenku. Kolem kříže je dochováno původní litinové oplocení. V sousedství stojí novější dřevěná zvonička, kde je zavěšen historicky cenný zvonek z r. 1771 s figurální výzdobou. V severní části obce vedle školy je umístěn pomník padlým. U stavení čp. 11 (nad školou) se nachází tzv. Vodárna, pocházející z r. 1515, kterou zde nechali postavit páni z Pernštejna. Z této studny byla voda odváděna dřevěným potrubím do kašny na pardubickém náměstí a do zámku. V Hrádku se zachovala alej "Královská cesta" osázená památnými duby, která spojovala obec s Lázněmi Bohdaneč. Pohránov se rozkládá nad rybníkem "Jezerem"
Obec Srch vytváří moderní klidovou lokalitu pro bydlení v dosahu města Pardubic s veškerým zázemím a službami pro místní obyvatele. Sportovní areál s funkčním zázemím patří k nejlepším v regionu.

Pardubická 100
533 52 Staré Hradiště
Ing. Panchártek, starosta
tel: 602136558