Srch

Katastr obce Srch s místními částmi Hrádek a Pohránov se rozprostírá pod Kunětickou horou, odkud pochází řada pravěkých archeologických nálezů. Nejstarší dnes známé nálezy lze datovat do mladší doby kamenné, kdy zde sídlily kultury pravěkých zemědělců. V písemných pramenech se poprvé vyskytují v listině z r. 1436, kterou císař Zikmund Lucemburský zastavil část někdejšího majetku benediktinského kláštera v Opatovicích. V jižní části někdejší návsi v Srchu je situován pískovcový návesní kříž z r. 1890 s postranními plastikami a plastikou sv. Václava v čelním klenku. Kolem kříže je dochováno původní litinové oplocení. V sousedství stojí novější dřevěná zvonička, kde je zavěšen historicky cenný zvonek z r. 1771 s figurální výzdobou. V severní části obce vedle školy je umístěn pomník padlým. U stavení čp. 11 (nad školou) se nachází tzv. Vodárna, pocházející z r. 1515, kterou zde nechali postavit páni z Pernštejna. Z této studny byla voda odváděna dřevěným potrubím do kašny na pardubickém náměstí a do zámku. V Hrádku se zachovala alej "Královská cesta" osázená památnými duby, která spojovala obec s Lázněmi Bohdaneč. Pohránov se rozkládá nad rybníkem "Jezerem"
Obec Srch vytváří moderní klidovou lokalitu pro bydlení v dosahu města Pardubic s veškerým zázemím a službami pro místní obyvatele. Sportovní areál s funkčním zázemím patří k nejlepším v regionu.

Pardubická 100
533 52 Staré Hradiště
Ing. Panchártek, starosta
starosta@obecsrch.cz

MAS RKH: Změna vyhlášených výzev MAS č. 11 a 12 z ...
Byly provedeny změny u 11.výzva MAS Region Kunětické hory-IROP-Bezpečnost-III a 12.výzva MAS Region Kunětické hory-IROP-Doprava-III z Integrovaného regionálního operačního programu. Tyto výzvy jsou vyhlášeny na základě Strategie komunitně vedeného mí ... [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 23.03.2020]

Jak se žije v Království perníku v době čínské kor ...
Perníkovou chaloupku pod hradem Kunětická hora u Pardubic navštívil štáb České televize, který v rouškách natočil reportáž s paní Ježibabou pro pořad Zprávičky na Déčku. [celý text] [Perníková chaloupka, zveřejněno 22.03.2020]

CORINTH aplikace pro výuku přírodních věd - 3D mod ...
Vzhledem k aktuální situaci uzavření škol v ČR se česká společnost CORINTH rozhodla zpřístupnit svou vzdělávací 3D pomůcku (3D modely pro výuku přírodních věd) zcela zdarma všem žákům, studentům a učitelům pro domácí použití. Aby pro výuku mohl každý ... [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 20.03.2020]

Vzdělávací programy Člověka v tísni - materiály pr ...
Praha, 18. března 2020 – Vzdělávací sekce Člověka v tísni se v reakci na preventivní uzavření škol rozhodly nabídnout učitelům zdarma své výukové a vzdělávací materiály. [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 20.03.2020]

MAS RKH: Vyhlášení výzvy MAS č. 5 z PRV
Dne 19.3.2020 byla vyhlášená Výzva MAS č. 5 z Programu rozvoje venkova. Tato výzva je vyhlášena na základě Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Region Kunětické hory pro programové období 2014-2020. Příjem žádostí bude probíhat od 1.4.20 ... [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 19.03.2020]

Nástroje a zdroje online výuky žáků a stud ...
Přehled užitečných odkazů pro výuku online [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 16.03.2020]

NOVÉ Informace k šablonám v době současného uzavř ...
Víte, jak řešit personální aktivity, pravidelné či jednorázové aktivity? [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 12.03.2020]

BŘEZEN v Železnohoském region
Zatímco kalendářní rok začíná lednem, zahradníkův rok by si zasloužil začínat prvním jarním měsícem – březnem. Každý, kdo má k dispozici aspoň kousek půdy, už netrpělivě vyhlíží, kdy už „TO“ začne. Proto než „TO“ začne máme pro vás jednu pozvánku do ... [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 27.02.2020]

Aktuální dotační možnosti pro obce
Zveme Vás na seminář s názvem „Aktuální dotační možnosti pro obce“, který se uskuteční dne 2. 4. 2020 v Hotelu Zlatá hvězda v Litomyšli. [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 25.02.2020]

Vrací se doba politických procesů?
Důkazy legálnosti jsou prý nepodstatné, irelevantní! Proto spolek oznámil k výročí Vítězného února absurdní happening a „Babišovský závazek“. [celý text] [Perníková chaloupka, zveřejněno 25.02.2020]